Culiinaria, restauracja włoska w Warszawie - co może zaproponować?
Włoska kuchnia jest w Polsce ceniona, wobec czego serwujące ją restauracje można znaleźć nawet w mniejszych miastach. Godne uwagi są jednak tylko te, które są faktycznie włoskie, a nie tylko takie udają i serwują potrawy, do przyrządzenia których zostały użyte nieoryginalne produkty. Takie dania, przygotowane na bazie na przykład dostępnych w marketach serów czy wędlin, reklamowanych jako włoskie, a tak naprawdę wytwarzanych zupełnie gdzie indziej, każdy może przygotować sam w domu, ale będą one mieć niewiele wspólnego z tym, jak jada się w Italii.
Na tym tle wyróżnia się podmiot zaprezentowany na stronie culiinaria.pl. Jest to restauracja włoska w Warszawie prowadzona przez Włochów, w dodatku tradycjonalistów. Serwują oni podstawowe włoskie dania, wykorzystując wyłącznie produkty sprowadzane przez siebie z Półwyspu Apenińskiego. Odwiedzając to miejsce, można więc mieć pewność, że zje się taką samą pizzę, carbonarę czy panna cottę jak podczas wizyty w którymś z włoskich miast.
Wrażeniu temu sprzyja klimat panujący w lokalu. Jest to idealne miejsce na romantyczną kolację, rodzinną uroczystość czy rodzinny niedzielny obiad, który jest dla Włochów bardzo ważną tradycją. Typowe dla nich są też długie biesiady w gronie rodziny i przyjaciół. Lokal ten nadaje się na wszystkie takie okazje, a właściciele i obsługa starają się, by atmosfera była swobodna, przyjazna, wręcz rodzinna.
Odwiedzając to miejsce, można zaznać Włoch wszystkimi zmysłami. Wizytę można zatem polecić osobom, które kochają Włochy i za nimi tęsknią, jak i tym, które nigdy nie były w tym kraju, a chcą go poznać.
Lokal prowadzi też warsztaty z włoskiego gotowania, jak również daje możliwość zorganizowania na jego terenie różnych wydarzeń, na przykład wystawy fotograficznej.